مصاحبه با ایسنا: تاکید بر نقش نهادهای مدنی در داشتن جامعهای کمجرم !
«محمد حسنوند» در گفتوگو اختصاصی با خبرنگار«حقوقی» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، منطقه ایلام، در مورد علتهای افزایش جرائم در جامعه و راهکارهای کنترل و کاهش آن اظهار کرد: جرم نیز مانند هر پدیده اجتماعی دیگری از دو منظر فرد و جامعه قابل بررسی است. از دیدگاه فردی، عوامل زیادی میتواند در ارتکاب جرم مؤثر باشد و بدیهی است که هیچ فردی، مجرم و تبهکار زاده نشده است. وی بابیان اینکه همه انسانها، با فطرتی پاک خلق شدهاند، افزود: چگونگی رفتار و شخصیت افراد بیشتر به چگونگی محیط اجتماعی، اقتصادی و تربیتی آنها بستگی دارد و یکی از عوامل و شرایط زمینهساز انحرافات و جرم اثر وراثت یا حالات جسمانی و نفسانی پدر و مادر و اثر انتقال آن به فرزند است.
این کارشناس ارشد حقوق جزا و جرمشناسی ادامه داد: عوامل عاطفی و روانی میتواند زمینهساز انحرافات در جامعه باشد که فرد در اثر عوامل و شرایط نامناسب دچار حالات و اختلالات ضدونقیض شده و تعادل فکری و روحی خود را از دست میدهد و مرتکب جرم میشود.
حسنوند با اشاره به اینکه تغییرات ناگهانی و سریع یک فرهنگ نقش مهمی در گرایش بهسوی ارتکاب جرم دارد تصریح کرد: فرهنگ قدیم و فرهنگ جدید بهصورت متضاد در اذهان مردم جلوهگر شده و عدم توانایی در تطبیق بافرهنگ جدید فرد را به انحراف، بیبندوباری و در نتیجه ارتکاب جرم میکشاند. وی، استفاده نادرست از فرصتها را از دیگر علتهای وقوع جرم دانست و خاطرنشان کرد: توجه به این واقعیت ضروری است که عوامل متعددی از تضعیف نهاد خانواده گرفته تا وضعیت نامناسب اقتصادی و فقر مالی در افزایش آمار جرم مؤثرند البته دراینبین نباید از ضعف فرهنگی نیز غافل شد که میتواند منشأ ارتکاب بسیاری از جرایم باشد.این کارشناس ارشد حقوق جزا و جرمشناسی با تأکید بر اینکه حصول جامعهای سالم و کم جرم نیازمند همدلی و همراهی تمامی ارگانها دولتی و غیردولتی و نیز نهادهای مدنی و مردمی است، افزود: دستگاههای اقتصادی و سیاسی با عملکرد و برنامهریزی صحیح خود میتوانند در این زمینه بسیار مؤثر باشند. حسنوند بابیان اینکه دستگاههای قضایی و انتظامی که مواجهه ملموستری با پدیده جرم در جامعه دارند با برخوردهای قانونی و قاطع خود تأثیر مستقیمی بر کاهش آمار جرایم خواهند داشت خاطرنشان کرد: باید به مقوله مهم پیشگیری از جرم توجه بیشتر شود. رئیس دادگاه عمومی و انقلاب بخش هلیلان ادامه داد: دستگاههای متولی امر مهم پیشگیری باید با پیشبینی درست و ارائه راهکارهای کارشناسانه در امر پیشگیری تلاش جدی کنند که بهترین راهکار کاهش جرائم در جامعه است.
وی اضافه کرد: درزمینهٔ پیشگیری از وقوع جرم رسانهها، مدارس، دانشگاهها، مساجد و سایر نهادهای مردمی بسیار تأثیرگذار هستند.